MU-S
  • MU-S
    • Waarom MU-S inschakelen
    • Visie
  • Portfolio
    • Overheden
    • Scholen
    • Wijken
    • Natuurorganisaties
    • Woon-bouwbedrijven
    • Particulieren
  • Achtergrond info.
    • Over biodiversiteit
    • Over vogels
    • Over vleermuizen
  • ACTUEEL
    • Project Foto's
    • Project Video's
  • In het nieuws
  • Contact
    • REACTIES

Scholen

Samenwerking met scholen

Kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Van nature zijn ze nieuwsgierig en onderzoekend. Door ze op jonge leeftijd in contact te brengen met bijvoorbeeld vogels en vleermuizen in en om school, verhoog je hun belangstelling voor stadsnatuur. Niet enkel uit een boekje, maar door het ook te ervaren en er samen iets aan te doen, zoals het timmeren, decoreren en plaatsen van nestkasten rondom school en het beantwoorden van door hen zelf geformuleerde 'onderzoeksvragen'. Zo brengt MU-S  de natuur in de klas.
Schoolaanbod MU-S op basisschool Karel de Grote in Eindhoven
MU-S is jaarlijks op zo'n 10 scholen actief. Zowel op basis- als op middelbare scholen.
Hieronder vindt u enkele voorbeelden van projecten uitgevoerd in samenwerking met scholen.


Foto
Voorbeelden van onderzoeksvragen
  • Kunnen vogels praten en zo ja waar hebben ze het dan over?
  • Hoe snel kan een mus vliegen?
  • Hoe kunnen bomen van dezelfde soort zo verschillen?
  • Waarom is er zo weinig groen op kale plekken in de stad?
  • Hoe komt de vogel in het ei?

​Hoe MU-S actief is op scholen:

De ‘Vier seizoenen rondom school’

In een bepaalde klas of samengestelde klas van de school en in de directe wijk rond de school werkt MU-S samen met leerlingen, ouders en leer­krachten gedurende 4 seizoenen aan, op biodiversiteit gerichte, projecten. Dit specifiek gericht op stadsvogels, vleermuizen, insecten en groen in het algemeen. De activiteiten sluiten veelal aan bij lopende projecten die MU-S uitvoert in de wijken en/of de projecten die mogelijk op school al plaats hebben gevonden. Hierdoor ontstaat samenhang en verbinding gericht op het versterken van biodiversiteit in de directe leer- en leefomgeving van de kinderen.
Gedurende het jaar gaat MU-S, vertrekkend vanuit de seizoenen, met kinderen op onderzoek uit. Hierbij wordt er een onderzoeksvraag geformuleerd en daagt MU-S ze uit om te kijken en te ervaren wat er in hun directe omgeving natuurlijk te beleven en te verbeteren valt. MU-S zet kinderen hiermee aan het werk, bijvoorbeeld door het bouwen, versieren en plaatsen van nestkasten.

 De ‘Vier seizoenen aanpak’ 

​Voor ‘stadskinderen’ in Eindhoven komt middels de ‘Vier seizoenen aanpak’ de natuur meer binnen hun handbereik. Dat is niet alleen van belang voor de flora en fauna, maar ook op henzelf heeft het een positieve invloed.
Kinderen die in contact zijn met de natuur ontwikkelen namelijk onafhankelijk denken, gevoel en gedrag. Bovendien blijkt uit onderzoek dat natuur helpt om gezonder te blijven. Concreet betekent dit dat de effecten van natuurbeleving op kinderen groter zijn als er groen dichtbij de school is, er ruimte is voor ontdekkend leren op school, de leerkracht of begeleider affiniteit heeft met natuur en met hen naar buiten gaat, de leerkracht zich kan inleven in de wereld van het kind en de ouders erbij betrokken zijn. Deze componenten heeft MU-S allemaal verwerkt in de opzet van ‘Vier seizoenen rondom te school’. De frequentie en volgorde van de activiteiten worden met school afgestemd.

Biodiversiteit lessen

​Eindhoven streeft naar nieuwe vormen van natuur- en duurzaamheids-educatie. Niet langer geregisseerd vanuit de gemeente, via het inmiddels gesloten milieueducatiecentrum, maar in aansluiting met initiatieven her en der in de stad.
MU-S werkt ook mee aan deze vorm van Natuur- en Duurzaamheid Educatie. Er zijn samenwerkingsvormen aan het ontstaan tussen de scholen en het buitengewoon onderwijs met actieve mensen en bedrijven in de buurten.

In deze link. het aanbod van MU-S (op blz. 57 van het duurzaamheidseducatie boekje).

​Groen schoolplein

MU-S kan ook samen met de school werken aan een groen schoolplein:
Een schoolplein kan namelijk veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen, waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen. Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken. Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte.
Zo'n groen schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit. 
Foto
Foto
Foto

Leerlingen aan het woord

Op donderdag 10 maart kwam Arjan Ooms ons les geven over de natuur in de stad. Eerst legde hij uit waar hij voor werkt namelijk MU-S. Hij vertelde iets over vogels, vleermuizen en dat er meer planten en bomen moeten komen zodat er meer verschillende vogels komen.
Hij vertelde ook dat er mussen onder de daken zitten en dat als je de daken wil verversen dat je de mussen dan wegjaagt. Dus hij heeft een soort paal met een luxe vogelhuisje erop voor de vogels bedacht. Hij heeft ook een heel luxehotel voor vleermuizen bedacht. Daarvan had hij ons een foto laten zien en het zag er super uit.
Vervolgens had hij ons nog veel meer verteld. Toen gingen we naar buiten. We liepen met z’n allen een stukje door het park. We zagen veel soorten vogels zoals: eksters, mussen en duiven.  We moesten wel goed kijken want de vogels zaten vooral in de bomen. We zagen ook veel nestjes in de bomen. Toen liepen we weer terug naar het schoolplein. En mochten we nog even buiten spelen.
 Meie, Fem en Jiòntae   B.S. De Troubadour                                               

Leerkracht Madeleine van B.S. Karel de Grote aan woord:

Als leerkracht ben je voortdurend bezig je onderwijs zinvol in te richten. Het is de bedoeling dat kinderen niet alleen horen over de dingen om hen heen, maar dat zij ook zien en doen. Van de ervaringen die zij opdoen leren zij het hoe en waarom van alles.

Wij willen de kinderen graag dichter bij de natuur brengen, ze laten zien en beleven wat er om hen heen allemaal gebeurt. Natuur is niet ver weg van de kinderen. Zo zien de kinderen elke dag wel vogels, rondom school of rondom hun huis. Vogels zijn er het hele jaar en daarom een geschikt thema om in de spotlights te zetten.

In de groepen 1 t/m 8 zullen de kinderen door de seizoenen heen kennis maken met verschillende soorten vogels en meer te weten komen over hun leefgebied, voeding en huisvesting. Wij zullen samen met de kinderen en in samenwerking met Arjan Ooms van MU-S kijken hoe we de ruimte rondom onze school zo kunnen inrichten dat het voor vogels een prima leefgebied wordt. De kinderen zullen betrokken worden bij het maken van nestvoorzieningen, insectenhotels en het inrichten van de tuin rondom school. Ook zullen zij actief bezig zijn met het voeden van de vogels in de winter, door het maken van vetbollen, pindaslingers e.d.

https://www.youtube.com/watch?v=ImIjdXyRD9U

Foto
Foto
Foto